top of page

Θέματα ΑΟΘ 2022 - Θέματα και λύσεις

Έγινε ενημέρωση: 11 Ιουν 2022


Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, οι μαθητές των ΓΕΛ εξετάστηκαν στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ). Εδώ μπορείτε να δείτε τις εκφωνήσεις και εδώ να δείτε τις απαντήσεις.

Κάποια σχόλια που μπορούν να γίνουν σχετικά με τα θέματα είναι τα εξής:

  • Οι μαθητές μπορούσαν με σχετική ευκολία να προσεγγίσουν έναν βαθμό γύρω στο 12 με 13. Οι πιο υψηλές βαθμολογίες αφορούσαν μαθητές που ήταν σχετικά συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και εξέφραζαν κάποιου είδους ενδιαφέρον για την οικονομική επιστήμη.

  • Οι ασκήσεις με την ΚΠΔ είναι υπερφίαλες, έχουν κουράσει και δεν προσφέρουν κάτι νέο παιδαγωγικά. Αντίθετα, το ερώτημα Γ.5 που συνδέει την ΚΠΔ ως Μακροοικονομικό μέγεθος με τις φάσεις του οικονομικού κύκλου είναι εξαιρετικό. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι μαθητές ότι όταν η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης (σημείωση: ποτέ η οικονομία δεν βιώνει %ανεργίας = 0%, αναφερόμαστε στο φυσιολογικό ποσοστό ανεργίας που είναι περίπου 5%), τότε η μακροχρόνια καμπύλη προσφοράς (LRAS) γίνεται κάθετη (δηλαδή βρισκόμαστε στην κρίση) ή αλλιώς η οικονομία λειτουργεί πάνω στην ΚΠΔ. Συνεπώς, στον συνδυασμό Κ η οικονομία βιώνει αποπληθωριστικό κενό (deflationary gap) ενώ στο συνδυασμό Λ λειτουργεί σε πλήρη αποσχόληση (full employment level of output).

  • Η ομάδα Δ ήταν μία άσκηση που απαιτούσε στοιχειώδεις μαθηματικές γνώσεις. Δηλαδή, να γνωρίζει ο μαθητής ότι όταν μία ευθεία διέρχεται από την αρχή των αξόνων έχει μορφή: y = aX, ενώ όταν είναι ισοσκελής υπερβολή είναι της μορφής y = a/X. Τα ερωτήματα της άσκησης ήταν κλασικά ερωτήματα που θέτονται σε αντίστοιχες ασκήσεις με "κατώτατη τιμή".

  • Έλειπαν από το διαγώνισμα διαγραμματικές παρουσίασεις και κατά την γνώμη μου αυτό είναι λάθος. Ο υποψήφιος φοιτητής οικονομικών πρέπει να έχει εξοικίωση με τα διαγράμματα.

  • Τέλος, η Μακροοικονομία εξετάστηκε δυσανάλογα σε σύγκριση με την Μικροοικονομία. Θα μπορούσαν για παράδειγμα οι ασκήσεις να μοιραστούν.

  • Σε γενικές γραμμές, το διαγώνισμα εκπλήρωσε μία βασική αρχή. Βοήθησε να ξεχωρίσουν οι μαθητές που είχαν δουλέψει περισσότερο σε σύγκριση με όσους είχαν δουλέψει λιγότερο. Ως εκ τούτου, θεωρείται ένα διαγώνισμα με θετικό αποτύπωμα. Συγχαρητήρια σε όλους και καλή ξεκούραση!

bottom of page