5ο τεύχος περιοδικού ΞΕΝΟΦΩΝ
Κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ
Στις 20 Ιουνίου του 2020 κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος του περιοδικού «ΞΕΝΟΦΩΝ». Σε μία χώρα που τα εκπαιδευτικά προγράμματα καταρτίζονται με όρους πολιτικούς και όχι εκπαιδευτικούς, το περιοδικό ΞΕΝΟΦΩΝ που αφορά την οικονομική επιστήμη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι μία επίμονη προσπάθεια των οικονομολόγων για την αντιστροφή της προς τα κάτω εξίσωσης που επικρατεί στο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο. Το περιοδικό, στο μέτρο που του αναλογεί, συμβάλει στην αναβάθμιση του Ελληνικού σχολείου παρακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, προβάλλοντας την εργασία δημιουργικών συναδέλφων, ενισχύοντας ταυτόχρονα του δεσμούς με το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Το φετινό τεύχος είναι αφιερωμένο στη συμβολή του Ronald Coase στην οικονομική επιστήμη.
 
Με την αγορά του 5ου τεύχους, προσφέρεται δωρεάν το βιβλίο "Πρώτα Χρηματοοικονομικά Βήματα" του Ισλανδού οικονομολόγου Gunnar Baldvinsson. Για παραγγελίες μπορείτε, είτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τις Εκδόσεις Ευρασία στο 2103614968 ή να συμπληρώσετε την φόρμα παραγγελιών: Online Buy | Ξενοφών
European Money Quiz
Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
07 Φεβρουαρίου 2020

European Money Quiz

Ο διαγωνισμός European Money Quiz είναι μία εξαιρετική ευκαιρία οι μαθητές του Γυμνασίου να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με βασικές οικονομικές έννοιες. Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) έχει αναρτηθεί το υλικό για το European Money Quiz (EMQ), στο οποίο δύνανται να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων της χώρας.

Το European Money Quiz είναι ένα παιχνίδι γνώσεων για το Χρήμα και έχει διαμορφωθεί με στόχο να αποτελέσει εργαλείο - για τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού εγγραμματισμού μαθητών ηλικίας 13-15 ετών και - προετοιμασίας για τους Διαγωνισμούς μεταξύ τάξεων που θα πραγματοποιηθούν για 3η συνεχόμενη χρονιά, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο 3 ος Εθνικός Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020, στις 10:00 π.μ. και ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Μαΐου 2020. Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό θα συμμετάσχουν, εκτός της Ελληνικής, οι νικήτριες τάξεις των αντίστοιχων εθνικών διαγωνισμών από τις χώρες: Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστρία, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία. 

Τα Γυμνάσια που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να συμβουλευθούν το κάτωθι χρήσιμο υλικό:

1. Η ενημερωτική αφίσα του European Money Quiz

2. Οδηγός για τους Καθηγητές

3. Όροι και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό

4. Απαιτούμενος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Επισυνάπτεται η αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό, η οποία πρέπει να συμπληρωθεί και να αποσταλεί ηλεκτρονικά στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στον αριθμό fax: 210 3646122 το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020.  Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση συμμετοχής θα πρέπει να κατατεθεί από το σχολείο και αφορά τη συμμετοχή τμημάτων τάξεων.

 

ΟΠΑ news
Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
21 Ιανουαρίου 2020

ΟΠΑ news

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θεματολογία της εφημερίδας που εκδίδει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό το τίτλο "ΟΠΑ news". Το 1ο τεύχος της εφημερίδας εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και ως σκοπό έχει το ΟΠΑ να αποκτήσει ένα βήμα διαλόγου μεταξύ των μελών του και της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας συνολικά. Με τον τρόπο αυτό τα οφέλη διαχέονται όχι μόνο στα μέλη του ΟΠΑ αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας και την οικονομία γενικότερα. Για να δείτε τα τεύχη του περιοδικού πατήστε εδώ:

Ερμής 2020
Κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ
09 Δεκεμβρίου 2019

Ερμής 2020

Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε για το σχολικό έτος 2019-2020 τη διεξαγωγή του 1ου Διαγωνισμού στα Οικονομικά ΕΡΜΗΣ. Ο Διαγωνισμός αφορά τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων όλης της χώρας και οργανώνεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Σάββατο 28 Μαρτίου 2020 σε χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε σχολικές μονάδες της επικράτειας. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα εξεταστούν γραπτώς και εκτός ωρολογίου προγράμματος στο γνωστικό αντικείμενο των Οικονομικών, όπως προσδιορίζεται από τη διδακτέα ύλη του Λυκείου, αλλά και τις ευρύτερες γνώσεις Οικονομικών που ενυπάρχουν σε άλλα συναφή γνωστικά αντικείμενα. Η λήξη προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος για τους μαθητές της Γ λυκείου που θα ήθελαν να συμμετάσχουν είναι η 31η Ιανουαρίου 2020. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επισκεφθείτε: https://diagonismos.ermis.aueb.gr/

Εκφωνήσεις & απαντήσεις επαναληπτικών εξετάσεων ΑΟΘ 2019
Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι λύσεις των θεμάτων που προσφέρει το aoth.edu.gr είναι κατά το πλέον αποδοτικό τρόπο επεξεργασμένες γιατί λαμβάνουν υπόψη τους τις οδηγίες βαθμολόγησης. Ο ιστότοπός μας έχει συγκεντρώσει και προσφέρει δωρεάν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλες τις εκφωνήσεις των θεμάτων ΑΟΘ που έχουν τεθεί στις εξετάσεις είτε στην κανονική περίοδο, είτε στις επαναληπτικές συμβάλλοντας έτσι στην πληρέστερη προετοιμασία σας. Εδώ μπορείτε να δείτε τις εκφωνήσεις και τις απαντήσεις των επαναληπτικών θεμάτων ΑΟΘ που τέθηκαν στις εξετάσεις του έτους 2019.

Κριτική στα θέματα & απαντήσεις ΑΟΘ 2019
Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σχετικά με τα θέματα του μαθήματος Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) που τέθηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2019 μπορούν να γίνουν τα εξής σχόλια. Τα θέματα απέδιδαν δικαιοσύνη στους καλά προετοιμασμένους μαθητές και με κλιμακούμενο βαθμό δυσκολίας αντάμοιβαν τους μαθητές. Ως εκ τούτου οφείλουμε να συγχαρούμε τα Μέλη της Επιτροπής.

Το μόνο σημείο, που ίσως χρήζει καλύτερης διατύπωσης είναι το ερώτημα Α.1.β όπου κάποιοι μαθητές που έχουν κατανοήσει σε βάθος την έννοια της καμπύλης προσφοράς ενδέχεται να έχουν απαντήσει ότι η πρόταση είναι λανθασμένη γιατί "η ποσότητα παραγωγής στην οποία η επιχείρηση μεγιστοποιεί το κέρδος της, προκύπτει, όταν το οριακό κόστος ανερχόμενο είναι ίσο με την τιμή του προϊόντος". Κατά την γνώμη μας λοιπόν, θα έπρεπε στην εκφώνηση να υπήρχε και η λέξη "ανερχόμενο" ώστε να αποφευχθει οποιαδήποτε παρεξήγηση.

Για να δείτε τις εκφωνήσεις των θεμάτων ΑΟΘ 2019, πατήστε εδώ.

Για να δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων ΑΟΘ 2019, πατήστε εδώ.

Θέματα & Λύσεις θεμάτων ΟΕΦΕ 2003-2019
Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το aoth.edu.gr συμβάλλοντας στην προσπάθεια προετοιμασίας των μαθητών τόσο του Γενικού όσο και του Επαγγελματικού Λυκείου για τις εισαγωγικές τους εξετάσεις, συγκέντρωσε όλα τα θέματα που έχουν τεθεί στις τελικές εξετάσεις ΟΕΦΕ από το 2003 - 2019, δηλαδή τα τελευταία 17 έτη. Αυτό που θα πρέπει εξ αρχής να τονιστεί, είναι ότι παραθέτουμε τα συγκεκριμένα θέματα με επιφύλαξη γιατί σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εσφαλμένες διατυπώσεις εκφωνήσεων και επιστημονικά λάθη.  Γενικότερα όμως, η πλειοψηφία των ασκήσεων χαρακτηρίζονται από καινοτομικότητα, καθώς υπάρχουν και έξυπνες ερωτήσεις της μορφής Σωστού ή Λάθους και πολλαπλής επιλογής που αξίζει να δημοσιεύσουμε.

Προκειμένου να δείτε τα θέματα και τις λύσεις, πατήστε εδώ.

Νέα εξεταστέα ύλη ΑΟΘ
Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σύγκριση της Διδακτέας-εξεταστέας ύλης του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ», της Γ΄ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου, μεταξύ του σχολικού έτους 2018-2019 και 2019-2020.

 

Διδακτέα-εξεταστέα ύλη 2018-19

Διδακτικές Ώρες: 3

Διδακτέα-εξεταστέα ύλη 2019-20

Διδακτικές Ώρες: 6

Από το βιβλίο: «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» των συγγραφέων κ.κ. Θεόδωρου Λιανού, Αντώνιου Παπαβασιλείου και Ανδρέα Χατζηανδρέου

Από το βιβλίο: «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» των συγγραφέων κ.κ. Θεόδωρου Λιανού, Αντώνιου Παπαβασιλείου και Ανδρέα Χατζηανδρέου

Κεφάλαιο 1: Βασικές Οικονομικές Έννοιες, εκτός των παραγράφων 6 και 13.

Κεφάλαιο 1: Βασικές Οικονομικές Έννοιες

(παράγραφοι 1 έως και 12, εκτός της τελευταίας πρότασης της παραγράφου 6: «Μπορεί όμως να τονιστεί … εκφράζει.»)

 

ΝΕΑ ΥΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1: Παράγραφος 6 (Κοινωνικοί θεσμοί)

 

Κεφάλαιο 2: Η ζήτηση των αγαθών.

Κεφάλαιο 2: Η ζήτηση των αγαθών (παράγραφοι 1 έως και 15)

 

Κεφάλαιο 3: Η παραγωγή της επιχείρησης και το κόστος (παράγραφοι 1 έως και 7 του μέρους Α’ που αναφέρεται στην παραγωγή της επιχείρησης,  παράγραφοι 1 έως και 4 του μέρους Β’, που αναφέρεται στο κόστος παραγωγής)

 

Κεφάλαιο 3: Η παραγωγή της επιχείρησης και το κόστος (παράγραφοι 1 έως και 7 του μέρους Α’ που αναφέρεται στην παραγωγή της επιχείρησης,  παράγραφοι 1 έως και 4 του μέρους Β’, που αναφέρεται στο κόστος παραγωγής)

 

 

Κεφάλαιο 4: Η προσφορά των αγαθών (παράγραφοι 1 έως και 9)

 

Κεφάλαιο 4: Η προσφορά των αγαθών (παράγραφοι 1 έως και 9)

 

Κεφάλαιο 5: Ο προσδιορισμός των τιμών (παράγραφοι 1 έως και 5)

 

Κεφάλαιο 5: Ο προσδιορισμός των τιμών (παράγραφοι 1 έως και 5)

 

 

Κεφάλαιο 7: Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν  (παράγραφοι 1, 2, 3, 4 εκτός της 2ης πρότασης της υποενότητας (2): «Στη χώρα μας … Εθνικής Οικονομίας.», 7, 9, 10)

 

 

Κεφάλαιο 9:  Οικονομικές διακυμάνσεις – πληθωρισμός-ανεργία (παράγραφοι 1, 2, 3 από την αρχή έως: «…5% υψηλότερο από αυτό του προηγούμενου έτους.», 4 εκτός της 5ης πρότασης: «Επίσης άτομα τα οποία … δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό.» και της ενότητας «Καταπολέμηση της ανεργίας», 5)

 

 

Κεφάλαιο 10: Τα δημόσια οικονομικά (παράγραφοι 3 εκτός του αποσπάσματος της ενότητας i: «Το μέγεθος και η αναλογία των διαφόρων δαπανών … πολεμικές περιόδους.», 4)

 

Οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις που αντιστοιχούν στα προαναφερόμενα Κεφάλαια.»

 

Οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις που αντιστοιχούν στα προαναφερόμενα Κεφάλαια.»

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ (σχετικά με τη διδακτέα/εξεταστέα ύλη (Οι ασκήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό των σελίδων):

Νέα ύλη Κεφαλαίου 1:   ~3 ΣΕΛΙΔΕΣ

Νέα ύλη Κεφαλαίου 7:   ~7 ΣΕΛΙΔΕΣ

Νέα ύλη Κεφαλαίου 8:   ~3 ΣΕΛΙΔΕΣ

Νέα ύλη Κεφαλαίου 9:   ~6 ΣΕΛΙΔΕΣ

Νέα ύλη Κεφαλαίου 10: ~5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ: 29 ΣΕΛΙΔΕΣ (ΥΛΗ 2018-2019: ~66 ΣΕΛΙΔΕΣ)

 

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός
Κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

Μια ακόμη καινοτόμα δράση του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, αποτελεί και η εκδήλωση του με τίτλο "Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός, απαραίτητη δεξιότητα των εφήβων τον 21ο αιώνα". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 και ώρα 19.00-21.00 στο CIVITEL OLYMPIC HOTEL, Λεωφόρος Κηφισίας 2, Μαρούσι.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και πιο συγκεκριμένα,

  • Η κα Τζίνα Θανοπούλου, Ψυχο-εκπαιδευτικός Σύμβουλος. «Χρηματοοικονομικος Αλφαβητισμος: Κλειδί  για την Καλλιέργεια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, E.Q. στα Παιδιά & Εφήβους».
  • Η κα Βασιλική Λαζαράκου, Δικηγόρος και πρώην Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. «Προκλήσεις και ευκαιρίες στο Χρηματοπιστωτικό Τομέα στην ψηφιακή εποχή»
  • Ο κος Νικόλαος Δ. Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιά και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. «Επαγγελματικός Προσανατολισμός σε Εφήβους».

Την εκδήλωση θα συντονίσει η  δημοσιογράφος Έμη Ζησιοπούλου-Λιβανίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο δάσκαλος - διαφορετικές όψεις και οπτικές
Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σας προσκαλούμε στην ενημερωτική ημερίδα και τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης των έργων των φοιτητών του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, και ώρες 14.00μμ – 17.30μμ, στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου, Πατησίων 76, με θέμα «Ο δάσκαλος: Διαφορετικές όψεις και οπτικές».

Διάρκεια της εικαστικής έκθεσης: 9/5/19-10/5/19 ώρες 11:00-20:00, Φουαγιέ Αντωνιάδου, Πατησίων 76.

Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συνεργασία του Oslo University, Department of Teacher Education and School Research, Νορβηγία, του University of Gavle, Department of Teacher Education, Σουηδία και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Η ημερίδα απευθύνεται ιδιαίτερα στους Διευθυντές σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθήματα Οικονομίας και Πληροφορικής.

Το Ο.Π.Α. θεωρεί μεγάλη τιμή την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή σας.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Η επιστημονική υπεύθυνη

Δρ Βασιλική Μπρίνια

Φορείς υλοποίησης:

Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Oslo University, Department of Teacher Education and School Research, Νορβηγία, University of Gavle, Department of Teacher Education και Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Χρόνος διεξαγωγής:

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019, ώρες 14:00 – 17:00

Τόπος διεξαγωγής:

Αμφιθέατρο Αντωνιάδου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατησίων 76

Διάρκεια εικαστικής έκθεσης των ομαδικών έργων των φοιτητών/τριών σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ):

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019, ώρες 11:00 – 21:00

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019, ώρες 11:00 – 21:00

Φουαγιέ Αντωνιάδου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατησίων 76

Πρόγραμμα Ημερίδας

13:30-13:50 Προσέλευση και εγγραφές

13:50-14:00 Χαιρετισμοί

14:00-14:15 Ομιλία με θέμα: «Becoming a teacher: Συνεργασία του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης με το Oslo University», Dr Britt Oda Fosse, Assistant professor, Dr Janne T. Scheie, Associate professor, Oslo University, Department of Teacher Education and School Research, Νορβηγία (με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά).

14:15-14:30 Ομιλία με θέμα: «Ο δάσκαλος ως σύμβουλος», Δρ Βασίλειος Μπελεσιώτης, π. Σχολικός σύμβουλος πληροφορικής, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου για την Πληροφορική στην Περιφέρεια Εκπαίδευσης Αττικής (1ο ΠΕΚΕΣ).

14:30-14:45 Ομιλία με θέμα: «Ο δάσκαλος ως διευθυντής σχολείου», Βασίλης Κόβας, Διευθυντής 5ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου.

14:45-15:00 Ομιλία με θέμα: «Ο δάσκαλος-οικονομολόγος στη Β/θμια εκπαίδευση», Άρης Νότης, Μέλος του Κεντρικού Δ.Σ. της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών και Αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού ΞΕΝΟΦΩΝ.

15:00-15:15 Ομιλία με θέμα: «Τι κάνει ένα σύγχρονο δάσκαλο επαρκή στις προκλήσεις της εποχής;», Δρ Παντελής Παπαδόπουλος, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας.

15:15-15:30 Ομιλία με θέμα: «Ο δάσκαλος: Μια ευκαιρία για συζήτηση με αφορμή έργα τέχνης…», Εύη Πάσχου, Ψυχίατρος, Δημήτρης Αναγνώστου, Παιδοψυχίατρος.

15:30-15:45 Ομιλία με θέμα: «Teaching Democracy through form and content – process drama as an example», Dr Eva Hallgren, Lecturer, Gavle University, Department of Teacher Education, Sweden.

15:45-16:00 Ομιλία με θέμα: «Ο δάσκαλος μέσα από την τέχνη: Συνεργασία του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης με την ΑΣΚΤ», Δρ Βασιλική Μπρίνια, τμήμα Πληροφορικής-Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Επιστημονική υπεύθυνη της Δράσης, Δρ Ειρήνη Γιαννημάρα, Διδάσκουσα της ΑΣΚΤ, Γεώργιος Σταματάκης, εικαστικός της ΑΣΚΤ, Μαρία Λουϊζου, εικαστικός της ΑΣΚΤ, Μαριλία Κολυμπίρη, εικαστικός της ΑΣΚΤ, Τατιάνα May-Καλλέργη, Επιμελήτρια της εικαστικής έκθεσης-Εικαστικός, ψυχολόγος, εκπαιδευτικός.

16:00-16:15: Ανοικτή συζήτηση

16:15 Παρέμβαση του καθηγητή της ΑΣΚΤ Νίκου Τρανού, Γλύπτη

16:30 Εγκαίνια της Εικαστικής Έκθεσης των έργων των φοιτητών του Προγράμματος σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) από τον καθηγητή της ΑΣΚΤ Νίκο Τρανό.

Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής με εγγραφή στη Γραμματεία της ημερίδας